Udazkenera begira gaudela, Irasagarrondoak (Cydonia Oblonga Mill.) bere fruituak eskaintzen dizkigu. Fruitu hauek
gordinik jateko mingotzak eta garratzak izan arren, membrilloa egin
dezakegu eta negurako elikagai bezala gorde. Horrez gain, fruitu
honen usai gozoa dela eta, etxeko txokoak edota erropak lurrintzeko
ere erabili izan da, baita sendabelar moduan, sabeleko gaitzei aurre
egiteko. Gainera, zuhaitz honen kimuak, gehien bat errosazeo
familiako zuhaitzei txertaketak egiteko erabiltzen dira.
Con
vistas al otoño, el Membrillo (Cydonia Oblonga Mill. ) nos ofrece sus frutos, que aunque para
comerlos en fresco son bastante ásperos y ácidos, podemos realizar
dulces de membrillo y conservarlos durante el invierno. Además
debido al suave aroma que desprende, se ha utilizado para perfumar
espacios o incluso prendas. También se emplea como planta medicinal
por sus propiedades astringentes,
tónicas y estomáticas.
Por último, añadir que el
membrillo se utiliza con frecuencia como patrón para el injerto de
otros frutales de la familia de las rosáceas.