Uda
hurbiltzen doa, eta hori fruta arbolen eremuan igartzen da. Bertatik
paseo bat ematen badugu, udan helduko diren fruta gozo eta mamitsuak nola hazten diren ikusi ahalko dugu. Horietako bat da limoia.
Fruta hau, bere garraztasunagatik ezaguna, limoiondotik jaiotzen da
(Citrus limon). Limoi frantsezaren eta laranjondo mikatzaren arteko
hibridoa da.
Sasoi honetan loretan
dago eta usain oso atsegina izaten du. Bere loreak, azahar loreak
moduan ere ezagunak, kolore zuri-larrosakoak dira eta estamine asko
izaten dituzte. Nahiz eta begi bistan ez dirudien arren, ukitzen
baditugu, nahiko gogorrak direla ikusiko dugu.
Bere fruitua, limoa, oso
erabilia da sukaldaritzan, baina beste erabilera batzuk ere baditu.
Hala nola kosmetikan, lurrinak ekoizteko adibidez, edota medikuntzan,
duen C bitamina dela eta, birus zein bakterien aurreko prebentzio
moduan.
Se
acerca el verano, y eso se va notando en la zona de los frutales. Si
nos damos un paseo por ahí, podemos ver cómo van creciendo esas
ricas y jugosas frutas que madurarán en verano. Una de ellas será
el limón. Esta fruta, muy conocida por su acidez, nace del limonero
(Citrus limon). Éste, es un híbrido entre el cidro o limón francés
y el naranjo amargo.
En
esta época del año, está en flor y produce una fragancia muy
agradable. Sus flores, también conocidas como flores de azahar, son
de color blanco rosaceo y con multitud de estambres, y si las
tocamos, lejos de lo que puede parecer, son bastante duras.
Su
fruto, el limón, es muy usado en la alimentación, pero también en
cosmética, para la elaboración de fragancias por ejemplo, o en
medicina, como prevención de la acción de virus y bacterias debido
a su alto contenido en vitamina C.